Няма как да остана (министър) в служебен кабинет. Това е решение,

...
Няма как да остана (министър) в служебен кабинет. Това е решение,
Коментари Харесай

Денков: Няма как да остана министър в служебен кабинет


Няма по какъв начин да остана (министър) в длъжностен кабинет. Това е решение, което съм взел преди месеци. Това съобщи на брифинг министърът на образованието и науката в оставка Николай Денков.

Той изясни, че няма и различен вид, защото към този момент е част от Политическа партия “Продължаваме смяната ”. Денков добави, че ще посвети идващите месеци да убеждава общността, че има потребност от устойчиво държавно управление, което има мотивацията да реши съществуващите проблеми. По думите му, е прекомерно рано да се каже дали би оглавил още веднъж просветителното министерство при постоянно държавно управление.

961 млн. лева повече е вложила страната в обучение и просвета през последните седем месеца. От тях в детските градини, учебните заведения и университетите са влезнали 785 млн. лева над средствата от 2021 година За просвета са отделени 176  млн. лева в допълнение спрямо предходната година, отчете Министерството на образованието и науката (МОН) в края на мандата на държавното управление.

В резултат на по-голямото финансиране от 1 април т.г. детските ясли и градини са изцяло безвъзмездни за родителите.

Правителството съблюдава обещанието си междинната учителска заплата да е с 25% по-висока от междинната за страната. Това беше реализирано с двукратно нарастване на учителските хонорари – от 1 април и от 1 септември 2022 година Повишени бяха също средствата за прехрана и за материалната база в детските градини и учебните заведения.  Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците. Отделно от това общо 242,6 млн. лева влизат през тази година в предучилищното и учебното обучение посредством 21 национални стратегии.

Общо 40 млн. лева в допълнение получиха висшите учебни заведения за прехрана и за растеж на заплатите. Двукратно скочиха стипендиите на докторантите. Осигуриха се 20 млн. лева за възнагражденията в Българска академия на науките. През 2022 година с 28,6 млн. лева бяха подкрепени 14 многогодишни научни стратегии. 

МОН приключи прегледа на образователните стратегии по всички общообразователни предмети от I до X клас. Предстои учители, методици и психолози да преценяват какво в кои от тях да трансформират. 

Готова е системата за оценка на добавената стойност в учебната система, която употребява резултатите от националното външно оценяване и матурите. Сключен е контракт за използване на новата методика по отношение на резултатите от изпитите през 2022 г. 

В началото на новата образователна година ще проработи Единна електронна платформа за просветителни услуги и наличие, така наречен електронен учебен облак. Той ще обезпечи достъп на всички учители, възпитаници и техните родители до наличните електронни просветителни запаси, събрани на едно място. Облекчена е административната тежест върху учителите посредством въвеждането на Национална електронна осведомителна система за ръководство на предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) и на Единна осведомителна система за изпити и банкет. Подготвена е Информационна система за обработка, предпазване и ръководство на документи в учебните заведения. 

Приети промени в Закона за предучилищното и учебното обучение обезпечават деполитизация на просветителната система. Първа значима стъпка в нейната реализация на процедура е новата процедура за избор на шефове на детски градини и учебни заведения.

Направени промени в Закона за висшето обучение регламентират взаимното образование на студенти от две и повече висши учебни заведения, статута и изискванията за банкет на докторанти, финансирани по планове, омекотен режим на банкет на студенти от историческата диаспора и др. 

МОН разгласява две значими концепции - за нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията и за сливане на висши учебни заведения в Република България. За да увеличи качеството на висшето обучение, министерството даде актуален програмен продукт за разкриване на плагиатство на университетите и научните организации за гратис прилагане. Публикувани са за публично разискване и нови минимални национални условия за академично израстване. 

Приета е от държавното управление и е изпратена за утвърждение от Европейската комисия новата Програма „ Образование “. Първите предложения за кандидатстване за 221 млн. лева са в краен стадий на подготовка. МОН приготвя документите за кандидатстване за четири капиталови плана по Националния проект за възобновяване и резистентност. Успешно и без риск от загуба на средства се извършват плановете, финансирани по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ и от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР